Ακοβίτισσα
Μάνα
Γυναίκα
Αγρότισσα


Η μορφή της γυναίκας του Ακόβου διαγράφεται γεμάτη ζωή και δημιουργία στην κοινότητα και στην οικογένεια. Η προσφορά της είναι ανυπολόγιστη και διαγράφεται μέσα από την ποίηση και τον λόγο των δημοτικών τραγουδιών, από τα στιγμιότυπα των εικόνων κι από την λαική παράδοση στις τοπικές διηγήσεις.

Σε αυτά αποτυπώνονται, η ομορφιά της, η αξιοσύνη στο νοικοκυριό και την υφαντική, η αγάπη της μέχρι θυσίας στους γονείς, στον σύζυγο και τα παιδιά. Η θέση της γυναίκας στον πυρήνα της κοινωνίας του Ακόβου διαφαίνεται από την αρχή της δημιουργίας της οικογένειας.

“Νυφη μου καλωσόρισες / στου πεθερού το σπίτι / σαν κυπαρίσσι να σταθείς / σαν δέντρο να ριζώσεις / τους κλώνους σου να απλώσεις / να κάνεις τους εννιά υιούς και την μια ωραία κόρη.”

Ο ρόλος της Ακοβίτισσας εδραιώνεται με την γέννα και τα παιδιά. Συντροφεύει τον σύζυγο στις εργασίες της υπαίθρου με αξιοσύνη, πολλές φορές κρατώντας το μωρό της στη νάκκα (την κούνια του) όντας μάνα και εργαζόμενη.

Στο χωράφι, στην καλλιέργεια της γής, αλλά και στη στάνη γιά το άρμεγμα και το τυροκομιό η γυναίκα βοηθά επάξια τον σύζυγό της. Είναι υπεύθυνη του νοικοκυριού και φροντίζει το σπίτι κάνοντας δουλειές μαζί με τις άλλες γυναίκες, όπως το πλύσιμο των ρούχων  στη βρύση μέσα σε κακάβια. Όλες μαζί κουβαλούσαν με στάμνες το νερό για τις ανάγκες του χωριού, με σχόλια και τραγούδια.

“…Κόρη που πας στο ποταμό / Ελένη για να πλένεις / πάρε και με τα ρούχα σου / Ελένη μην τ’αφήνεις. / Να μην τα πλύνεις με νερό / μόν’με τα δάκρυά σου / και με το μοσχοσάπουνο που λούζεις τα μαλλιά σου. …”

Η ζωή της γυναίκας στον Άκοβο γυρνά γύρω από την ευημερία της οικογένειας, γύρω από τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα πλάσματα που την ολοκληρώνουν και στα οποία είναι αφοσιωμένη μέχρι το τέλος. Στις ατυχίες της ζωής, σε χηρεία, ορφάνια, πόλεμο ή άλλες κακουχίες, η Ακοβίτισσα μάνα στέκεται σημείο σταθερό, φωτεινός φάρος και αργότερα τιμημένη θύμηση για τους απογόνους της κι όσους συντρόφεψε κι αγάπησε.

Μέσα απο αυτή την μικρή εκθεση συλλεκτικών φωτογραφιών θελήσαμε να σκιαγραφήσουμε με οπτικό τρόπο ολα τα παραπάνω. Ευχαριστούμε όλους τους Ακοβίτες, Ακοβίτισσες και φίλους για την προσφορά των οικογενειακών τους φωτογραφιών ώστε να υλοποιηθεί η έκθεση.


Κείμενο επιμέλεια: Μάρο Αλεξάκι – Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος
Βιβλιογραφία: «Ακοβίτικα Νέα» Σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας Πειραιά, «Μες στου Ακόβου τα Νερά η ζωή μας πως κυλά...»  Πολιτιστικός Σύλλογος Ακόβου.
Σχεδιασμός υλοποίηση: Χριστόπουλος Δημήτρης
Αφίσα: Ντίνα Παπαδημητρίου